Iris Rianne (irisrianne) wrote,
Iris Rianne
irisrianne

  • Mood:

Dyscalculie

Laatst stond er in de krant een artikel over dyscalculie. Er schijnen allerlei tests voor te zijn, die nauwelijks gebruikt worden. Ik was geschokt te lezen dat een meisje in groep zes pas digitaal klok leerde kijken. Er stond niet bij wanneer de meeste kinderen dat leerden, dat had ik eigenlijk wel willen weten. Ik leerde in groep zes analoog klokkijken. In mijn tijd geen dyscalculietests, gewoon tientallen vellen met klokken zonder wijzers, even blanco als ik mezelf voelde. En daaronder stond dan de tijd die je erin moest tekenen. Kwart over vier, tien voor half vijf (ondanks dat er ineens een vijf stond, hoefde de wijzer toch maar een klein eindje te worden verzet!). En een dag later kreeg je de vellen terug met overal rode kruizen er doorheen.
Ik weet niet meer wanneer ik digitaal heb leren klokkijken. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet zo goed. Ik weet hoe het werkt, je moet vanaf de twaalf omhoog tellen en het gaat per heel uur, niet per half uur zoals bij analoge klokken. De vier kan hier dus wel een vijf betekenen. 4:30 is half vijf. Ik weet dus wel hoe het gaat, maar het blijft lastig, dat bleek wel toen we bij Turks klok gingen kijken en ik vrolijk kwart over één als kwart over drie had vertaald. Het is iets waar ik mijn hersenen bij moet houden.

Soms denk ik dat ik dom of lui ben, omdat ik het best kan. Soms ook vermoed ik dat anderen er minder hun best voor hoeven doen en dat klokkijken voor hen even gemakkelijk is als 1+1. Misschien zou ik meer moeten oefenen, maar zoals gewoonlijk voel ik meer voor de ontwijkingsmethode. Nee, ik tel nooit het geld na dat ik terugkrijg bij de kassa. En ik krijg altijd veel geld terug, want ik betaal meestal met briefjes. Dan hoef je niet te tellen.
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

  • 7 comments